Hein_Van_Poppel_Metaal_2

Hein hoeks is sinds een aantal maanden in dienst als leerling draaier. Hij werkte binnen een hele andere branche, maar zag hier niet echt een toekomst in. Hij wist ook niet goed wat hij wel wilde. Tot hij een dagje meedraaide bij Van Poppel Metaal. Hij vertelt je waarom hij dit werk wel leuk vindt en hier meer van wil leren.

Hoe ben je in de metaalbewerking terecht gekomen?

‘Ik heb eerst twee HBO-opleidingen gedaan, maar school was toch niet echt iets voor mij. Toen ben ik begonnen met werken bij Van Den Huygevoort Vers hier in Bergeijk. Daar maakten we salades en andere verse dingen, maar daar zag ik niet echt een toekomst in. Toen ben ik een beetje rond gaan kijken op internet, wat ik dan zou willen, maar dat wist ik eigenlijk ook niet. Verschillende keren als ik Nick tegenkwam vroeg hij of ik niet een keer bij hem wilde komen kijken. Dat zag ik als een leuke kans om gewoon een keer te gaan kijken. Ik dacht misschien is het iets, als ik het niet probeer, weet ik het nooit. En tot nu toe bevalt het hier heel goed. Aan de ene kant baal ik wel dat ik nu geen diploma heb. Aan de andere kant heb ik het nu ook niet nodig. Er is werk genoeg en zo lang je wil werken kom je al een heel eind.’

Wat vind je leuk aan het werken hier?

‘We zijn met een jong team en we hebben een leuke werksfeer. We kunnen met elkaar lachen en drinken af en toe een drankje met zijn allen. Dat vind ik heel belangrijk in mijn werk. Dat je een leuke sfeer hebt en het gewoon gezellig hebt met elkaar. Ik vind het ook fijn om de hele dag bezig te zijn. De dagen gaan snel voorbij. Ik ben echt totaal niet bezig met hoe laat kan ik naar huis. Soms ben ik ook wat langer hier bezig, omdat ik dan de tijd niet in de gaten heb. Ik werk ook wel eens extra in de avonden of op zaterdag. Dat vind ik ook totaal niet erg. Omdat ik het werk leuk vind en ik nu gewoon iedere dag met plezier naar mijn werk ga.’

‘Jorg, Paul en ik zijn laatst ook bij een klant geweest. Daar een keer kijken. Zij hadden een nieuwe machine en daarop lieten ze dingen zien. Voor mij was dat nog iets te technisch omdat ik hier pas vijf maanden werk. Ik heb voornamelijk geluisterd, maar ik vond het wel leuk om een keer te zien. Het is fijn om die mogelijkheid te hebben, daarin geeft Nick ons ook die vrijheid.’

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

‘We beginnen om half 8 met een bakje thee of koffie, even rustig opstarten en dan gewoon aan de gang. Programma’s maken en dan gewoon zoveel mogelijk machines afstellen zodat er zoveel mogelijk gemaakt kan worden op een dag. Nol legt meestal de planning per machine neer en dan zet ik het er op. Als dat klaar is kijken we naar het volgende dat dan af moet. Je weet ‘s ochtends nog niet wat je die dag gaat maken. Iedere dag zijn er weer andere producten; het is niet elke dag hetzelfde. In het begin was het veel inzetten, maar dat is ook logisch. Nu sta ik ook veel zelf aan de machine en als ik dan iets niet weet dan vraag ik het aan Paul of Jorg.’

Wat is er lastig aan het draaien?

‘Bewerkingen als schroefdraad maken, een gaatje boren of een schuin kantje maken, dat ken ik nu wel. De complexere bewerkingen maken het lastig. Meestal als ik dan samen met Paul ga kijken, dan komen we er ook wel uit. Het is echt fijn dat zij hier ook werken en dat je gewoon iedere dag dingen aan hun kan vragen en van ze kan leren. Langzaam heb ik ook geleerd om zelf machines te besturen. Op dit moment doe ik de drie makkelijkere machines. De machines waar Paul en Jorg aan staan daar ben ik nog niet aan begonnen. Zij besturen machines met 3-assen. Die zijn ook een stuk groter. Ik maak nu vooral producten die teruggezet moeten worden. Dus ik maak eerst de ene kant en daarna de andere kant. Als ik dit allemaal goed onder de knie heb begin ik aan de machine van Paul, en Paul aan de machine van Jorg. Uiteindelijk kunnen we dan allemaal alle machines besturen. Voor nu vind ik het alleen nog wel even goed zo. Ik ben nog aan het leren en kom nog genoeg nieuwe dingen tegen. Gewoon stapje-voor-stapje en dan zien we wel waar het eindigt.’

Wat zou je zeggen tegen jongeren die net als jij niet goed weten wat ze willen doen?

‘Ik zou het gewoon proberen. Ik vond het aan het begin ook een lastige stap, maar het is dat Nick mij  heeft benaderd. Ik dacht dat ik het misschien niet zou kunnen, maar uiteindelijk mag iedereen het leren en je mag fouten maken. Begin gewoon eens te kijken bij bedrijven waar je iemand kent. Als je een keer iets tegenkomt wat je niet leuk vindt, dan weet je dat ook weer, dan ga je dat niet meer doen. Je kunt altijd nog verder kijken. In mijn geval heeft het goed uitgepakt. Ik zal vast ook niet de enige zijn die erachter is gekomen dat de schoolbanken of kantoor niets voor mij is. Dus voor die mensen zeg ik ga eens ergens proberen. Ik ben blij met die keuze die ik gemaakt heb.’

Hein_Van_Poppel_Metaal_2

Net als Hein ook een carrière in de techniek? Bekijk de actuele vacatures hier.