Paul Schellekens is al tweeëneenhalf jaar werkzaam als draaier bij Van Poppel Metaal. We vroegen hem hoe is om zonder technische achtergrond in de metaalbewerking te rollen. Paul deelt zijn ervaringen als beginnende draaier en vertelt over zijn dagelijkse taken, hoe hij bij Van Poppel Metaal terechtkwam, en wat hij nog graag zou willen leren. Wat is nu echt lastig aan het draaien? Paul vertelt het je graag!

Waaruit bestaan jouw dagelijkse taken?

“Ik stel de machines af, programmeer en ik help Hein ook mee. Ik begin met het voorprogrammeren van de machines. Als dit klaar is stellen we de machines in en moeten we ervoor zorgen dat het allemaal goed draait en vooral ook blijft draaien. Inmiddels gaat dit wel goed, maar op het begin was het wel moeilijk om te snappen wat voor snelheden en voedingen je moet gebruiken om het product er goed uit te laten zien. Daarnaast wil je natuurlijk ook dat je zo snel mogelijk kunt produceren. Dat is het doel, zo snel mogelijk een goed product produceren. Dit gaat inmiddels bij mij wel goed en daarom dat ik ook Hein mee help.”

Hoe ben je begonnen bij Van Poppel Metaal?

“Ik zat even zonder werk en toen kwam ik Nick tegen. Die zei dat ik maar eens een keer moest komen praten. Dus dat heb ik gedaan. Ik had eigenlijk nooit gedacht dat ik dit werk zou gaan doen. De hele dag in een fabriek staan leek me niks voor mij, maar dat is toch gebeurd. Ik dacht eerst dat ik echt een buitenmens was, dat ik altijd buiten wilde werken. Dat is wel veranderd. Ik werkte voorheen als loonwerker. Dan ben je altijd buiten, maar het zijn ook lange dagen. Je bent ‘s morgens al vroeg weg en ‘s avonds laat thuis. Je ziet dan je familie ook minder en dat vond ik op den duur niet echt leuk meer. Nu heb ik regelmaat en dat vind ik wel fijn.”

“Ik had misschien ook verwacht dat het hier echt fabriekswerk zou zijn, maar dat is helemaal niet zo. Het werk wat we hier doen is juist heel gevarieerd en dat maakt ook wel dat iedere dag anders is. De ene keer ben ik aan het zagen en ik breng ook wel eens producten weg. Destijds begon ik ook gewoon met het inzetten en uithalen van producten. Daarna ben ik mee gaan kijken bij Jorg. Hij liet zien hoe het een beetje werkte en hij heeft mij het programmeren geleerd. Toen ik dat een beetje kende kon ik steeds zelfstandiger aan de slag en dat hij alleen nog controleerde. De eerste weken inwerken waren wel zwaar. Ik kende die technische taal nog niet echt, dus het kostte veel energie om dat te leren. Ook dat gaat natuurlijk beter als je er meer mee werkt.”

Wat zou je nog graag willen leren?

“Ik denk dat ik in de toekomst ook nog met de nieuwe machines wil leren werken. Ik werk hier nu tweeëneenhalf jaar en ik ken nu nog niet alle machines die we hebben staan. Met name de nieuwe machine, de Hyundai WIA SE2200LSY. Dit is een machine die we sinds vorig jaar hebben. Ik heb me hier nog niet echt in verdiept en een nieuwe machine heeft ook weer allemaal nieuwe codes. Dat is bij iedere machine toch weer net even anders. Sommige codes lijken wel op elkaar, dan is dat makkelijk. Maar soms is het ook totaal iets nieuws. Het fijne is wel dat je die mogelijkheid hier krijgt. Je krijgt de vrijheid om nieuwe dingen te leren. Dus als je aangeeft dat je graag eens ergens mee zou willen kijken geven ze jou die kans. Zo ben ik nu ook een beetje aan het frezen. Dat is weer even helemaal anders. Daar begin ik weer van vooraf aan. Dus nu is het weer even pittig de eerste paar weken, maar dat komt ook wel weer goed.”

Wanneer is jouw werkdag geslaagd?

“Wanneer alle producten snel zijn gemaakt of dat het allemaal zonder problemen doorloopt. Dat is wel fijn. Vooral die producten die je er voor het weekend inzet als die allemaal goed doorlopen en je ze er op maandag goed uit de machine haalt. Als we in het weekend draaien dan moeten we ook wel eens een keer ‘s middags kijken of ‘s avonds. Dan is het fijn als alles goed loopt.”

“We hebben ook een heel gezellig team en we kunnen allemaal wel eens een geintje met elkaar uithalen. Op vrijdag drinken we na het werken met zijn alle nog wat om de week af te sluiten. Dus als er mensen benieuwd zijn naar het draaien dan zou ik gewoon eens een keer komen kijken of een weekje proefdraaien. Want het is wel leuk werk, vind ik. Het is mooi en uitdagend werk met veel variatie.”

Paul - Van Poppel Metaal

Net als Paul ook een carrière in de techniek? Bekijk de actuele vacatures hier.